• [email protected]
  • Bağlarbaşı Mahallesi İncilik Sokak Defne Apartmanı No:5 D:12 Maltepe / İstanbul
Arşiv Sayılaştırma Yazılımı

Arşiv Sayılaştırma Yazılımı

Arşiv sayısallaştırma yazılımı kişisel deneyimlerimizi ve yaşam olaylarımızı bilgisayarlarda, telefonlarda ve diğer elektronik cihazlarda belge, e-posta...

Arşiv Sayılaştırma Yazılımı
  • Enfo Bilişim Editör Ekibi
  • 2 Mart 2022

Arşiv Sayılaştırma Yazılımı

Arşiv sayısallaştırma yazılımı kişisel deneyimlerimizi ve yaşam olaylarımızı bilgisayarlarda, telefonlarda ve diğer elektronik cihazlarda belge, e-posta, fotoğraf, sosyal medya ve ses/video dosyaları biçiminde dijital olarak kaydetmemize olanak sağlar. Ancak zaman içinde oldukça az çabayla saklanabilen ve korunabilen fiziksel kayıtların aksine, dijital materyallerin erişilebilir kalması için sürekli aktif müdahale gerekir. Bilgisayar çökmeleri, yazılım ve donanımdaki değişiklikler ve günlük olarak ürettiğimiz çok büyük dijital içerik hacmi, zaman içinde dijital kayıtları erişilebilir tutmak için harekete geçmezsek, önemli anıların kaybolmasına neden olabilir.

Profesyonel arşivciler ve dijital koruma uzmanları tarafından geliştirilen yöntemler, dijital materyallerinizi yönetmenize ve veri kaybı risklerini en aza indirmenize yardımcı olabilir. Bu kılavuz, dijital içeriğinizi düzenlemek, sürdürülebilir dosya formatlarını seçmek ve sabit depolama ortamı seçmek için öneriler de dahil olmak üzere kişisel dijital arşivinizi korumak için bir plan oluşturmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Arşiv Sayısallaştırma için Gerekenler (Dijital Arşivleme)

Arşiv Sayısallaştırma yaparken belirli bir prosedür izlenmelidir. Bunlar sırasıyla;

Seçim:

Uzun vadede saklamak istediğiniz dijital materyalleri belirleyin. Saklamak istediğiniz dijital dosya türlerinin bir listesini yapın. İlk başta, korumayı düşündüğünüz seyahat fotoğrafları veya araştırma belgeleri gibi belirli alanlardaki en önemli dosyaların küçük koleksiyonlarına odaklanın.

Bir araya getirme:

Saklamak istediğiniz dosyaların nerede olduğunu belirleyin ve yedeklenebilmeleri için tek bir merkezi bilgisayara kopyalayın.

Düzenlemek

Dosyalarınızı, göz atılması veya aranması kolay olacak şekilde düzenleyin ve dosyalarınızı konulara göre klasörler halinde gruplamak, onlara erişmeyi ve korumayı da kolaylaştıracaktır.

Yedekleme

Tüm önemli dijital dosyalarınız tek bir bilgisayardayken, koleksiyonun tamamını harici sabit sürücüler gibi diğer depolama ortamlarına kopyalayarak yedekleyin.

Sürdürülebilirlik

Dijital koruma, malzemelerinizin erişilebilir kalmasını sağlamak için zaman içinde aktif bakım gerektirir. Ne tür bir depolama ortamı kullanırsanız kullanın, dijital arşivinizi periyodik olarak kontrol ederek izleyin.

Arşiv Sayısallaştırmanın Faydaları

Dijital arşivlemenin faydaları günümüzde daha fazla hissedilmekte. Dijital arşivlemeyle birlikte artık çoğu belgeye elektronik ortamda erişim sağlamak mümkün buda direkt olarak zaman ve iş gücünden tasarruf sağlamak anlamına gelmekte fakat dijital arşivlemenin yararları bunlarla sınırlı değildir. Dijital arşivleme ayrı olarak;

  • Belgelerin kaybolmasının önlenmesi
  • Yer kaybının azaltılması
  • Zaman kazandırılması
  • Aynı anda çoklu erişim olanağı sağlaması
  • Maliyeti düşürmesi