• [email protected]
  • Bağlarbaşı Mahallesi İncilik Sokak Defne Apartmanı No:5 D:12 Maltepe / İstanbul
E-Arşiv

E-Arşiv

E-arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile netleştirilmiş olan standartlara uyumlu biçimde faturanın elektronik bir alanda oluşturulması,elektronik...

E-Arşiv
  • Enfo Bilişim Editör Ekibi
  • 21 Ocak 2022

E-Arşiv

E-arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile netleştirilmiş olan standartlara uyumlu biçimde faturanın elektronik bir alanda oluşturulması, elektronik şekilde muhafaza edilmesi, ibrazı ve raporlanma sürecini içeren bir uygulama oluyor. Yani bir nevi e-arşiv, fatura çeşididir. Bahsi geçen faturayı e-arşiv uygulamasıyla beraber oluşturabilir, müşterinize gönderebilirsiniz. Normal bir faturadan herhangi bir farkı yoktur. Haydi gelin, bu fatura türüyle alakalı bilinmesi gereken detaylarına hep beraber bir göz atalım.

E-Arşiv ve E-Fatura Farkı Nedir?

İkisi de elektronik bir fatura çeşididir. Sürekli olarak birbirlerine benzetilir, hatta birbirleri ile karıştırıldıkları bile olur. Görsel manada benziyor olsalar bile aslen ikisi de şu noktalarda ayrılıyorlar;

  • E-fatura, bu faturayı kullanan kişilere gönderilebilirken e-arşiv faturası bunu kullanmayan kişilere de rahatlıkla gönderilebiliyor.
  • Ufak ve orta ölçeğe sahip olan şirketler, e-arşiv ve e-faturayı aynı esnada kullanarak son kullanıcıları dahil etmek üzere herkese elektronik alandan fatura yollayabiliyor.

E-Arşiv Faturası Kimlere Gönderilebilir?

E-arşiv ve e-fatura işlemlerinizi tamamladıysanız e-fatura kullanıcı olmayan kişilerin hepsine de e-arşiv faturası yollayabilirsiniz. Sık sorulan bir diğer soru da e-arşiv kullanmak için e-fatura kullanıcısı olunmalı mı sorusudur. Önceki senelerde e-arşiv kullanabilmek adına e-fatura kullanıcısı olma koşulu vardı. Ama Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde netleştirilen kurallar dahilinde e-arşiv yollamak için konulan bu şart ortadan tamamen kaldırıldı. Bundan böyle e-fatura kullanıcısı değilseniz bile e-arşiv faturası alabiliyorsunuz.

E-Arşiv İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Bu sisteme birçok farklı entegratörlerle beraber başvuru yapabilirsiniz. E-arşiv, genel adı ile elektronik faturadır. Bu başvuruya self servis şeklinde başvurulur. Tamamen ücretsiz olmaktadır. Ama mali mührünüzü vermeniz gerekiyor.

Anahtar teslim şeklinde başvuruda bulunmak için de 150 TL + KDV şeklindeki hizmet bedelini karşılamak lazımdır. Aynı zamanda mali mühür başvuru ücretini de yatırmalısınız. Başvuru sürecinin hemen hemen her kısmı, detaylı incelemeler sonucunda neticeye ulaştırılır.

Süreçte herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Fakat belgeler eksiksiz teslim edilmelidir. Eksik belge olması durumunda her şey başa döner. Bu da zaman kaybı yaşamanıza neden olur. Daha titiz davranmak bu yüzden önemlidir.