• [email protected]
  • Bağlarbaşı Mahallesi İncilik Sokak Defne Apartmanı No:5 D:12 Maltepe / İstanbul
E- Arşiv

E- Arşiv

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kabul görecek şekilde düzenlenen her faturanın elektronik ortamda gerçekleştirilmesi e- arşiv olarak adlandırılıyor.

E- Arşiv
  • Enfo Bilişim Editör Ekibi
  • 15 Şubat 2022

E- Arşiv

Verilen hizmetin karşılığında fatura kesmek kurumsal firmalar için zorunluluktur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kabul görecek şekilde düzenlenen her faturanın elektronik ortamda gerçekleştirilmesi e- arşiv olarak adlandırılıyor.

Herkesin bildiği bir fatura çeşidi olmasının yanı sıra tek farklılığı kâğıda basılı olarak düzenlenmemesidir. E- arşiv uygulaması faturaların kolaylıkla düzenlenmesini ve doğrudan dijital yollarla müşterilere ulaştırılmasını sağlıyor.

E- Arşiv Faturası Kimlere Gönderilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e- arşiv faturasına dair yapılan son düzenleme ile e- fatura kullanıcısı olmayanlarda e- arşiv faturası gönderilebiliyor. Daha önceleri sadece e- fatura başvurusu kabul edilmiş olanlara gönderilebiliyordu.

Faturalandırma işlemleri ile sık sık uğraşanların en çok karıştırdıkları iki kavramlardan olan e- arşiv ve e- fatura, benzer yönleri kadar ayrıştıkları da noktaları da bulunuyor. Elektronik fatura olan sistemlerden e- fatura sadece bu sisteme dâhil olan kişi ve kurumlara gönderilebiliyor. E- arşiv sisteminde ise gerektiğinde sistem kullanıcı olmasa dahi gönderebilme imkânı mevcuttur.

E-Arşiv Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeşitli yollarla başvuru yapabilen kullanıcılar, ücretsiz şekilde mali mühür verdikleri takdirde self servis olarak başvurularını gerçekleştirebiliyor. Başvuru sürecinin eksiksiz tamamlanması için istenen tüm belgelerin eksiksiz hazırlanması ve hizmet bedeli olan ücretin yatırılması gerekir.

E- arşiv sistemine dâhil olmak için başvuru sürecini hızlı şekilde tamamlamak için son derece titiz davranılması gerekiyor. Aksi halde en ufak bir eksiklik tüm sürecin başa dönmesine ve boşa zaman kaybetmenize neden olur. Sıkı bir denetime tabi tutulan evraklar titizlikle incelenir ve eksik olmaması durumunda onaylanır.

Neden E- Arşiv Kullanılmalı?

E- arşiv kullanıcı olmanın zamandan ve maliyetlerden tasarruf edebilme açısından çok fazla faydası bulunuyor. Boşa harcanacak kâğıt israfından kurtarırken, muhasebe süreçlerinin daha hızlı ilerlemesine katkı sağlar. E- arşiv uygulaması kullanıcılarına on yıl süre ile verilerini en güvenli şekilde arşivleme imkânı sunuyor.

Geçmiş dönemlerde kesilmiş olan tüm elektronik faturalara tek tıkla erişim olanağı sunuyor. Gelir İdaresi Başkalığı tarafından değişen fatura mevzuatları hakkında güncel bilgilere erişim imkânı da bulunuyor. Bu konuda detaylı bilgi ve hizmet almak için / adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :